Νέα

Αναβίωση του εθίμου του “Κούτσμανου” στην Αρναία

A1 Large

Η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας επιμελήθηκε την αναβίωση του εθίμου του «Κούτσμανου» στην Αρναία.

Ο «Κούτσμανους», που αναβιώνει κάθε χρόνο στην Αρναία, είναι έθιμο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και η ονομασία του προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του Τούρκου Αγά της περιοχής, Κοτσμανλή.

Η εν λόγω παράδοση αναφέρεται στην τρίτη ημέρα του Πάσχα, όταν οι άνδρες της Αρναίας φορούσαν τα καλά τους, με τα καριοφίλια και τα άλογα τους και ανηφόριζαν για το ύψωμα του Άη-Λια. Τόσο τα γυναικόπαιδα όσο και οι ιερείς του χωριού ανηφόριζαν επίσης για το ύψωμα. Μετά την ολοκλήρωση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, τα παλικάρια διαγωνίζονταν στη σκοποβολή με στόχους κόκκινα αυγά, στο πλαίσιο του εθίμου. Το γλέντι συνεχιζόταν στο άλσος της Αγίας Παρασκευής.

Εφέτος, δεκάδες νέοι και νέες προσήλθαν το πρωί στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία και συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, ωστόσο δεν κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση του εθίμου με τη διοργάνωση της σκοποβολής εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Περισσότερα στην πηγή:

https://www.halkidikinews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/11682-%CE%BF-%C2%AB%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%83%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82%C2%BB-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF

Did you like this? Share it!

0 comments on “Αναβίωση του εθίμου του “Κούτσμανου” στην Αρναία

Comments are closed.