Νέα

Επίσκεψη και Συνάντηση εργασίας στη Χαϊνόφκα της Πολωνίας (Δάσος Μπιαλοβιέζα) 14-15/6/2023

Img 2409

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη και η συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας, του Προγράμματος “Cult In Tour” στις 14 & 15 Ιουνίου 2023, στην Πολωνία, στην περιοχή του Δάσους Μπιαλοβιέζα και της Χαϊνόφκα.

Το Πρόγραμμα “Cult In Tour”, υλοποιείται στο πλαίσιο του μέτρου 19.3 «Στήριξη για την προπαρασκευή και υλοποίηση της συνεργασίας (διακρατική και διατοπική)» του Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER (ΠΑΑ 2014-2020).

Εταίροι του Σχεδίου είναι η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΑΕ ΟΤΑ και η Πολωνική Ομάδα Τοπικής Δράσης «Lokalna Grupa Działania „Puszcza Białowieska” – Local Action Group “Białowieska Forest”». Αντικείμενο της συνεργασίας, αποτελεί η ανάληψη ενεργειών διασύνδεσης του πλούσιου πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος των δύο περιοχών, με το προσφερόμενο τουριστικό τους προϊόν. Στο επίκεντρο του Σχεδίου, βρίσκονται οι λιγότερο ευνοημένες περιοχές της ηπειρωτικής Χαλκιδικής.

Ο  Πρόεδρος της Πολωνικής ΟΤΔ, κ. Eugeniusz Kowalski και η ομάδα της ΟΤΔ υποδέχθηκαν και παρείχαν συνολικά εξαιρετική φιλοξενία στην ελληνική αποστολή.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσκεψης εργασίας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο πάρκο του Δάσους Μπιαλοβιέζα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Εθνογραφικό Μουσείο Λευκορωσικού Πολιτισμού της πόλης Χαϊνόφκα, προκειμένου για την ενημέρωση και την παρουσίαση στους εκπροσώπους της ελληνικής ΟΤΔ των επιτευγμάτων και των καλών πρακτικών της περιοχής που θα αναδειχθούν μέσα από το “Cult In Tour”. Διοργανώθηκε επίσης και συνάντηση εργασίας, στο Κέντρο Τουριστικής Ενημέρωσης,  με το Δήμαρχο της πόλης και τον Κυβερνήτη της Περιοχής να υποδέχονται θερμά την ελληνική αποστολή και την αμοιβαία δήλωση της πρόθεσης τόσο για τη συνέχιση της συνεργασίας και στην επόμενη προγραμματική περίοδο όσο και για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των περιοχών ως προς την οικονομική δραστηριότητα και δη τις εξαγωγές τοπικών προϊόντων. Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής κ. Γιώργος Πασαλής εξέφρασε τη σχετική δέσμευση για τη Χαλκιδική. Οι κ.κ. Όλγα Σαββίδου, Γενική Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής, και Γεωργία Καραγιάννη, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος, εξειδίκευσαν περαιτέρω τα σχετικά με τη νέα προγραμματική περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας της πρώτης ημέρας, παρουσιάστηκαν από το εταιρικό σχήμα οι μέχρι τώρα ολοκληρωμένες δράσεις του Προγράμματος καθώς και – κατά περιπτώσεις – ο τρόπος και η μεθοδολογία υλοποίησής των, ενώ παρουσιάστηκαν επίσης και οι μελλοντικές προγραμματισμένες δράσεις του Προγράμματος και τα αντίστοιχα βήματα.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε κατάθεση απόψεων και εμπειριών γύρω από τις ενέργειες του Προγράμματος, με σκοπό την ενδυνάμωση της συνεργασίας των εταίρων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Τη δεύτερη ημέρα, το εταιρικό σχήμα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σημαντικούς πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους της περιοχής, όπως ο ναός του Αγίου Ιακώβου (Λόσινκα) και ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος στη Χαϊνόφκα, να ενημερωθεί σε σχέση με την πλούσια ιστορία που τους διέπουν και να συζητήσει σχετικά όπως και να γνωρίσει την τοπική γαστρονομία με τη γευσιγνωσία τυροκομικών προϊόντων. Τέλος, το εταιρικό σχήμα ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη συνάντησή του που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική το Σεπτέμβριο του 2023 σε συνδυασμό με τη διοργάνωση εκδήλωσης ενημέρωσης για το κοινό.

Img 2499
Img 2393

Did you like this? Share it!

0 comments on “Επίσκεψη και Συνάντηση εργασίας στη Χαϊνόφκα της Πολωνίας (Δάσος Μπιαλοβιέζα) 14-15/6/2023

Comments are closed.